Press ESC to close

Jak zrobić pyszna szarlotkę?

Gdy za oknem szaro – buro i mamy do tego jeszcze długie wieczory a czasem by zjadło się coś słodkiego to w prosty sposób możemy sobie umilić czas przy wieczornej kawie lub herbacie. Przepis który jest po niżej, jest najprostszym i najszybszym sposobem na upieczenie szarlotki.

Składniki których potrzebujemy:

  • mąka 500 g
  • szklanka cukru
  • dwie duże łyżki kakao do wypieków
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobinę soli
  • 250 g masła
  • cztery żółtka

Jabłka

  • dwa kilo jabłek
  • dwie łyżki cukru
  • sok z cytryny
  • cynamon

Budyń

  • dwa budynie waniljowe lub śmietankowe
  • 3/4 mleka
  • trochę cukru

Ciasto przygotowujemy mieszając składniki na jednolitą masę i wkładamy do lodówki, po wyciągnięciu dzielimy na dwie części jedna większą druga mniejsza skala 1/3 i 2/3 ta większą ścieramy na tarce na grubych oczkach do foremki w której będziemy pięć szarlotkę, później dodajemy jabłka i budyń. Na sam wierzch ścieramy resztę ciasta, pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Po skończeniu pieczenia odczekajmy chwilę aby wyjąć z piekarnika i możemy konsumować nasze dzieło. SMACZNEGO.

Prosta i dość szybką, pyszna szarlotka na osłodę , którą będziemy się delektować gdy za oknem słota i zimno.
Szybko możemy też ja zrobić gdy mamy gości lub po prostu na zwykły weekend a nawet na święta, gdyż do szarlotki chyba każdy z nas ma słabość i ją lubi. Szarlotka to ciasto nie jest wymagające i naprawdę dużo nie potrzeba aby ją zrobić i gdy tylko możemy zawsze znajdziemy chwilę, choć są gotowe do kupienia i coraz częściej ludzie się na to decydują to jednak nie to samo jak przygotujemy sami, nie dość że jest pyszniejsza to mamy pełna satysfakcję tego, że sami zrobiliśmy.

Wiemy, że każdy ma inny gust i smak więc jeżeli uznamy, że jest za dużo cukru czy też nie lubimy cytryny można zmniejszyć produkty lub zastąpić innymi, w taki sposób aby było smacznie.

 

Kuchnia