Ryba w pomidorach to doskonała potrawa, która może dosyć długo leżeć w lodówce, więc można ją przygotować w każdej chwili i zostawić do czasu, np. niespodziewanej wizyty gości. Nie trzeba też dużo czasu na jej przygotowanie, co za tym idzie jest to prosty, ale bardzo smaczny przepis. Nie trzeba więc ani dużo czasu, ani skomplikowanych składników.
Jest to panierowana ryba w delikatnym pomidorowym sosie idealna na wiele różnych okazji. Sprawdzi się na waszym stole niemal zawsze. W dodatku jej przygotowanie jest proste i szybkie, więc zrobienie jej będzie czystą przyjemnością.
Potrzebne składniki
– dorsz, jeśli ryba nam nie odpowiada śmiało możemy użyć innej
– cebula
– pieprz
– sól
– przecier pomidorowy
– woda
– ocet
– olej
– cukier
– bulion najlepiej drobiowy w kotkach
– mąka
– jajko
Przygotowanie
Zaczynamy od umycia i osuszeni ryby.. Następnie naszą rybę obtaczamy w mące i jajku, no i oczywiście smażymy. Po usmażeniu pozostawiajmy rybę do ostygnięcia i możemy zająć się przygotowaniem naszej zalewy.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy delikatnie na dwóch łyżkach oleju. Następnie do cebuli dodajemy cztery łyżki cukru i pokruszoną kostkę bulionową, dodajemy sól oraz pieprz. Po wymieszaniu dodajemy przecier pomidorowy i zalewamy mniej więcej dwiema szklankami wody, dodajemy do tego jeszcze pół szklanki octu. Wszystko następnie mieszamy i czekamy aż się zagotuje.
Jak na razie proste prawda? A to była w zasadzie najtrudniejsza część gotowania. Teraz zostało już tylko wystudzone kawałki zalać przygotowana zalewą i zostawić, aby wszystkie smaki się zmieszały. Ważne aby ryba wkładana do zalewy nie była gorąca, a co najwyżej delikatnie ciepła. Gdy już całość się dobrze ostudzi możemy schować rybę do lodówki i gotowe.
Taką rybę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Im dłużej ryba będzie leżakować tym smaczniejsza będzie. Taką potrawę możemy w bardzo szybki sposób podać niespodziewanym gościom.
Jak widać nie jest ani trudna w przygotowaniu, ani czasochłonna.
Najnowsze komentarze