Sernik to ciasto, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Klasyczny pieczony sernik wykonywany na bazie twarogu i oblany polewą czekoladowa lub szybki, letni w wydaniu na zimno. Sernikowi możemy nadać indywidualny charakter za pomocą dodatków, którymi go wykończymy. Przykładowo sernik sernik może być orzechowy, z owocami czy z bakaliami.
Różne rodzaje serników
Podstawowym składnikiem do przygotowania sernika jest ser twarogowy. Można użyć zmielonego lub zmielić go samemu w domu. Można wykonać spód bazowy z ciasta lub w wersji szybszej z gotowych ciastek. Można również zrobić sernik bez spodu na bazie samego sera i dodatków to prawdopodobnie najlżejsza wersja tego wypieku. Reszta składników jakie posiadamy i wybór jego konkretnego rodzaju zależy już od rodzaju składników, które posiadamy a także naszych preferencji i tego jakie ciasto chcemy stworzyć.
Sernik orzechowy
Do wykonania sernika orzechowego można użyć kremu orzechowego, całych orzechów lub jedynie symbolicznych sztuk do ozdoby. Jeśli odpowiada nam mocno orzechowy smak można wykorzystać orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pekan. Do pieczenia nie nadają się jednak całe orzeszki arachidowe, które w trakcie pieczenia stają się gorzkie.
Sernik owocowy.
Do owoców, które najlepiej smakują w serniku zaliczamy brzoskwinie, mango, truskawki, a także cytrusy, z których można wykonać delikatny sernik pomarańczowy lub cytrynowy.
Sernik na zimno
Jest szybką i nie wymagającą pieczenia opcją sernika. Najczęściej towarzyszy mu wylana na wierzch galaretka i owoce. Wymaga kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce i najlepiej smakuje dobrze schłodzony dlatego najbardziej polecany jest w sezonie letnim.
Sernik czekoladowy
Ta wersja z pewnością zachwyci miłośników czekolady. To także bardzo eleganckie ciasto, które można ciekawie ozdobić i zaserwować zarówno na przyjęcia firmowe, urodziny w męskim, eleganckim gronie, a także na przyjęcia dziecięce. Krem czekoladowy a także kawałki czekolady ozdobnej skuszą nawet najbardziej niechętnych smakoszy.
Najnowsze komentarze