Press ESC to close

Tarta dobra na wszystko

Bez względu na to, czy jesteśmy bardzo doświadczonym kucharzem i cukiernikiem, czy też nasza przygoda w kuchni dopiero się zaczyna istnieje kilka przepisów, które musimy znać, ponieważ są nie tylko proste i szybkie do przyrządzenia, ale też otwierają przed nami bardzo dużo mozliwości dzięki wprowadzonym modyfikacjom. Jednym z takich przepisów jest przepis na tartę.

Pyszne tarty

Tarty to niezwykle popularne na całym świecie wypieki, które wywodzą się z Francji. To właśnie z języka francuskiego smakołyk ten wziął swoją nazwę. Tarte po francusku oznacza bowiem nic innego, jak ciasto. Do wypieku tarty wykorzystywane jest zwykle tradycyjne kruche ciasto, choć zastąpić je można ciastem francuskim, ciastem półfrancuskim, ciastem drożdzowym czy też ciastem piaskowym. Przyjmują one formę okrągłego i dość cienkiego placka z wysokimi bokami, które umożliwiają zatrzymanie wewnątrz nadzienia. To właśnie nadzienie czyni z tarty danie uniwersalne i tak popularne. Wykonać możemy tarty na słodko (pyszna będzie na przykład tarta-szarlotka, tarta z lodami albo tarta morelowa z migdałami), na słono (na przykład ze szpinakiem) czy nawet na kwaśno (z kapustą i grzybami). Zarówno słone, jak i wytrawne tarty idealnie sprawdzą się na mnóstwo okazji i mogą stanowić posiłek o każdej porze dnia. Tarta może z powodzeniem zastąpić tort w trakcie urodzinowej imprezy, może być też deserem codziennie o innym smaku. Tarty przygotowac można na śniadanie, na obiad czy na kolacje. Można jeść je na ciepło i na zimno, jako samodzielne danie i jako dodatek… Co więcej – może jeść je często, a ze względu na różnorakie nadzienie nigdy się nimi nie znudzić. Nic więc dziwnego, że przepis na tartę jest jednym z tych przepisów, które znać powinien każdy. Swą popularność zawdzięcza ona zarówno swej różnorodności, jak i temu, że niezwykle łatwo można ja przyrządzić, dzięki czemu nawet zupełnie niedoświadczone czy nieuzdolnione w tym kierunku osoby przygotować będą mogły przepyszne danie…